puurheid en kalmte

Een van de bekendste taoïstische vrouwen, ze leefde van 1119-1182 is Sun Puer. Ze was getrouwd en moeder van 3 zonen en kwam uit een welgestelde familie. Ze richtte de ‘school of Purity and Tranquility’ op, school voor puurheid en kalmte.

In het taoisme heb je verschillende peilers. Zij richtte zich op de zogenaamde San Bao, three treasures, de drie schatten binnen het taoïsme. Dit is precies waar ik ook door geraakt ben.

De drie schatten zijn Jing, Chi en Shen. Of te wel in onze volksmond:

Jing: onderbuik gevoel, levenskracht, levensenergie, vitaliteit, essentie

Chi: bewustzijn, hartekracht, verbindingskracht, ziel

Shen: geest, spirit, heldere vermogens, stille weten

Jing voed Chi, maar Jing kan niet zonder Chi. Beide vormen Shen

Ieder mens heeft de drie schatten in zich, ieder heeft zijn/haar eigen natuur van waaruit je leeft en handelt ongeacht plaats en tijd. Heel vroeger was dat hier in het westen ook sterk ontwikkeld bij mensen. Onder andere door de heksenvervolging zijn wij het leven vanuit je eigen natuur vergeten.

Ik merk dat we het langzaam weer aan het voelen zijn. Voor de een meer herkenbaar dan de ander, ze zijn er voor iedereen. Voorbeelden van gevoelens als: ik wist dat dat ging gebeuren, vanuit mijn hart doe ik, mijn onderbuik gevoel zegt dat, ik voel de spanning in deze ruimte, ze denken zeker dat, wat maakt dat ik dat doe, hooggevoeligheid, ik wil dat niet….

Deze energieën zitten in ons zogenaamde innerlijke landschap, onze eigen natuur. Vergelijk het maar een beetje met zwaartekracht, lichtgolven, het planeten stelsel, allemaal ‘energieën/trillingen’ die er zijn en de een ook beter snapt dan de ander, maar er gewoon zijn.

Je kan leren over, wandelen door, voelen van, luisteren naar je eigen innerlijke landschap. Dat is relatief simpel, zo eigen en je hebt daar niet heel veel tijd voor nodig en je hoeft er zeker niet een andere levensstijl voor aan te gaan of in de bergen te moeten mediteren. Taoïsme is altijd van het hier en nu, dus ook in deze maatschappij. Gewoon gezin, werken, relaties, sporten, sociale dingen…. het hoort er allemaal bij, dat veranderen we niet zomaar en dat hoeft/ willen we ook niet.

Jouw ‘energieën/trillingen’ geven je momenten van onbegrip, angsten, onzekerheden, irritaties, energie verlies, overdreven vrolijkheid, zoektochten, niet jezelf kunnen zijn en ook heerlijke momenten.

Wat nu als je het een beetje gaat snappen, er inzicht in krijgt, er mee leert omgaan. Zou dat het leven net iets makkelijker maken. Leren leven in puurheid en kalmte.

Ik heb de ‘taoistische taal’ omgezet in een workshop in ‘westerse taal’. Voor iedereen toegankelijk, ook voor kinderen.

Kort en krachtig, nuchter en met beide voeten op de grond, in puurheid en kalmte.

In een workshop reeks of persoonlijke sessies gaan we eerst samen ontdekken welke en of dat je een van de schatten meer of minder actief hebt. Daarnaast krijg je een stukje theorie hoe dat nu in elkaar zit, zodat je het ook snapt. Dan gaan we leren hoe je er mee om kan gaan, de vermogens te vergroten en samen te laten werken.

Workshop reeks zijn 5 bijeenkomsten van 2 uur in een groep van 4 en 1 persoonlijk sessie. Kosten zijn € 197,-

Losse sessies van +/- 90 min.  € 85,-

Dit is inclusief een reader en je krijgt ook ingesproken oefeningen/meditaties voor thuis.