San Bao (3 schatten)

Het taoïsme is een levenswijsheid van duizenden jaren oud. Het is een andere manier van voelen, van omgaan met de werkelijkheid. Met daarbij een grote mate van weldenkendheid. Alles in zachtheid. Taoïsme betekent letterlijk 'het pad dat je loopt' (ongeacht plaats en tijd). De leer gaat uit van een innerlijk landschap waarin je je beweegt. De natuur zit in je en om je heen.

Ik bestudeer en beoefen het taoïsme inmiddels zo dat het in mijn leven geïntegreerd is. Het heeft mij gebracht dat ik veel meer in een emotionele balans kan zijn, dat ik weinig stress meer ervaar, dat ik vol energie ben, dat de stort vloed van gedachtes een heel stuk minder is en ik ze als fijn kan ervaren, dat ik intens gelukkig ben, dat ik tevreden ben met wat er is. 

Eén van de bekendste taoïstische vrouwen is Sun Puer (1119-1182). Sun was getrouwd, moeder van drie zonen en kwam uit een welgestelde familie. Ze richtte de 'school of Purity and Tranquility' (school voor puurheid en kalmte) en richtte zich op de 'three treasures'; de drie schatten. Zij is voor mij een inspiratie bron om te snappen hoe ik de kennis van het taoïsme kan laten aansluiten op het dagelijkse leven. Ik heb er 7 jaar over gedaan om het eigen te maken, waardoor mijn leven nu is zoals ik het graag zou willen. 

En ben er ook achter gekomen dat ik een gids kan zijn voor andere om de weg te wijzen naar hun eigen innerlijke ik en tevens het innerlijke ik als geheel te laten werken. Als redelijke eenvoudige en simpele basis licht ik de San Bao(3 schatten) uit de totale levenswijsheid van het taoïsme. 

Bij de één meer dan bij de ander komen de vermogens van helder voelen, onderbuikgevoel, leven vanuit je hart, (hoog)gevoeligheid tot uiting. En met dat gevoel, met die vermogens, kan de één ook beter omgaan dan de ander. Ons hele leven hebben we juist geleerd om alleen toe te passen wat bewezen is. We zijn het niet meer gewend om heldere vermogens toe te laten en ernaar te luisteren. Hoewel het natuurlijk voelt om die bijzondere vermogens waar te nemen, weten we niet of we er wel op kunnen vertrouwen. Een pragmatische stem in ons hoofd zegt: ‘Kan ik er wel naar luisteren en wat moet ik ermee doen?’ Die onzekerheid kan leiden tot angst, irritatie en zoektochten. Dat is jammer en het kan ook anders! Want het is juist fijn als je jouw onderbuikgevoel toelaat, om je er bewust van te zijn en ernaar te luisteren. Juist dán ervaar je helderheid en rust. Je weet hoe het écht zit en voelt wat je moet doen. Het is zo heerlijk en mooi om alle drie de schatten te ontdekken en vanuit deze drie schatten ook te leven. Het geeft je energie, duidelijkheid, gelukzaligheidsgevoel en rust. Puurheid en kalmte!

Je drie schatten ontdekken en ermee leren omgaan is relatief eenvoudig en natuurlijk. Ze zitten namelijk gewoon in je. Daar is niets zweverigs aan: het bestaat al sinds mensenheugenis. We zijn het met z’n allen alleen een beetje kwijtgeraakt. Het is tijd om onze schatten op te graven!

Ik heb de kennis opgenomen van Reinoud Eleveld. Wil jij meer over deze duiding willen weten klik dan op het plaatje hiernaast. Hier staat ook veel leesmateriaal om meer te weten te komen over het taoïsme.

 

Via het logo hiernaast kom je op een instructie video van Taotraining. Heel duidelijk in woord alles uitgelegd. 

Ook kan je hier online lessen vinden. Als partner mag ik je € 50,- korting aanbieden op het lesmateriaal. Gebruik hiervoor annemariekoenen-50 als kortingscode.